1 квітня День їстівної книги (Міжнародний фестиваль їстівних книжок)

/Files/images/dokumenti/unnamed.jpg

«Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті — розжувати і перетравити», — сказав якось сер Френсіс Бекон. Схоже, деякі люди сприйняли його слова буквально і почали практикувати це раз на рік.Міжнародний фестиваль їстівної книги, також відомий як День їстівної книги, — це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу. І це не першоквітневий жарт… Ця подія об’єднує видавців, письменників, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх любителів книг, які збираються, щоб оцінити їх «поживну цінність». Учасники створюють «їстівні книги», які виставляють, фотографують, обговорюють, а потім — з’їдають в той же день. Шанувальники книг об’єднуються, щоб насолодитися одночасно мистецтвом книжкової справи і майстерністю кулінарів. Нагороди традиційно присуджують в таких категоріях як «найбільш креативна», «найменш їстівна», «найкращий смак», «найсмачніша на вигляд», «найкращий роман», «найкраща дитяча книга» і т.п.

1 квітня — Міжнародний день птахів

Щорічно1 квітнявідзначаютьМіжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО«Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші «пташині будиночки».
Повернення птахів святкується також як прихід весни.
А Ви знали, що єдиний в світі птах, у якої взагалі немає крил — Ківі. Він живе в Новій Зеландії.
Цікаво, що температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км / год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають.
Також в цей день відзначають професійне свято орнітологи. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі.
Пам’ятаймо, що птахам необхідна наша турбота, адже вони є частиною нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду та нашого світовідчуття.

215 років від дня народження Ганса Крістіана Андерсена

/Files/images/dokumenti/1575559264.jpg

Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Оденсі на острові Фюн. У 14 років він залишає Оденс заради Копенгагена, оскільки сім’я жила дуже бідно, а він мріяв стати знаменитим.
Незважаючи на його неефектну зовнішність, з жалю Ганс Крістіан був прийнятий в Королівський театр, де грав другорядні ролі. Співчутливі люди клопотали перед королем Данії Фредеріком VI, який дозволив йому вчитися в школі в містечку Слагельсе, а потім в іншій школі в Ельсінорі за рахунок скарбниці. Учні в школі були на 6 років молодші Андерсена. Цей період він згадував як найпохмурішу пору свого життя. У 1827 році Андерсен завершив навчання. До кінця життя він писав з граматичними помилками – Андерсен так і не здолав грамоти.
Андерсен ніколи не був одружений і не мав дітей.
У 1829 році фантастичне оповідання «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер» принесло письменникові популярність. Андерсен пише велику кількість літературних творів, в 1835 році – «Казки» принесли йому справжній успіх (за 40 років написав 156 казок). У цьому жанрі найповніше виявився художній талант Андерсена.
Його перший роман, «Імпровізатор» (1835), був добре прийнятий критиками.
У 1840-х роках Андерсен спробував повернутися на підмостки, але без особливого успіху. У той же час він підтвердив свій талант, видавши збірку «Книга з картинками без картинок».
У другій половині 1840-х і в наступні роки Андерсен продовжував публікувати романи і п’єси, марно намагаючись прославитися як драматург і романіст.
У 1872 році Андерсен впав з ліжка, сильно забився і більше вже не оговтався від травм, хоча прожив ще три роки. Він помер 4 серпня 1875 і похований на кладовищі Ассістенс в Копенгагені.

Міжнародний день дитячої книги

/Files/images/dokumenti/1585845929.gif

День дитячої книги з'явився в 1967 році. Ініціатором його створення стала організація під назвою «Міжнародна рада з дитячої книги» (абревіатура - IBBY), а точніше, її засновник - німецька письменниця, журналіст і перекладач Йєлла Лепман. Свято приурочене до дня народження одного з найвизначніших письменників-казкарів - Ганса Х. Андерсена, який народився в 1805 році, інформуєUkr.Media.
Цей день - чудова нагода привітати всіх, хто допомагає творам, адресованим дітям, з'являтися на світ, тим самим радуючи наших дітей і нас самих - адже всі ми, як кажуть, є родом із дитинства... Листівка з теплими словами, невеликий букет квітів, або навіть просто доброзичлива посмішка здатні прикрасити життя кожного. Поділіться сьогодні своїми світлими, щирими почуттями з авторами, редакторами, художниками, бібліотекарями. І обов'язково з тими, для кого вони творять - дітьми!
Ініціатор свята, Йєлла, практично все своє дивовижне життя присвятила дітям та дитячій літературі. Вона перекладала і редагувала безліч дитячої і юнацької літератури, сама написала кілька книжок для дітей, а також заснувала Міжнародну юнацьку бібліотеку, що представляє собою професійно складений збірник кращих дитячих книг письменників світу. Один з найбільш успішних проектів даної міжнародної бібліотеки - тематичні виставки книг письменників світу в різних країнах.
Йєлла Лепман також організувала премію імені Ганса Х. Андерсена для дитячих письменників. Ця премія вручається 2 квітня, на святі, кожні 2 роки. В даний час її лауреатами є понад 40 осіб - ілюстратори та письменники, в тому числі Астрід Ліндгрен, Джанні Родарі, Туве Янссон і Джеймс Крюс.
У «Міжнародної ради» існує безліч національних відділень, і щороку одне з них стає почесним організатором цього чудового свята. Працівники цього підрозділу придумують тему свята і запрошують відомого письменника з числа своїх співвітчизників для написання послання дітям планети. Також IBBY запрошують художника, який створює тематичний плакат для свята.
Протягом всього року ці матеріали використовуються для поширення інтересу до читання, так як воно, на переконання організаторів, робить вирішальний вплив на інтелектуальний і духовний розвиток підростаючого покоління людей.
Дитяча література - явище відносно молоде. Приблизно до 17 ст. діти читали майже ту ж літературу, що і їх батьки. Казки, билини, фантастичні та містичні історії існували лише в усній традиції, і їх ніхто не адаптував для дитячого сприйняття. Деякі з цих творів усної творчості, трансформувалися в друкований текст, і зараз викликають величезний інтерес.
З появою і поширенням друкованого верстату в Європі починається й історія дитячої літератури як такої, і до 18 століття асортимент книг для дітей був вже достатньо великий для того, щоб дитина могла вибирати собі книги за смаком.
19 століття по праву називається золотим століттям літератури, адресованої дітям і юнацтву. До цього часу не викликав сумніву той факт, що дітям, крім підручників і книг на релігійну тему, потрібні й власні книги, крім того, неухильно підвищувалася грамотність населення, включаючи і бідні класи. Найважливішою подією стала поява книг Льюїса Керролла про Алісу - ці книги були засновані на вільному польоті фантазії і гумору.
Дитячі книги - енциклопедія всього цікавого, радісного і важливого, що тільки буває на світі. Сьогоднішнє свято - додатковий привід почитати дитині на ніч, «підкинути» її хорошу книгу, а може, й самим перечитати улюблені з малих років книги. Або навіть заповнити прогалини минулого і, нарешті, прочитати те, що колись пропустили...

23 квітня - Міжнародний день книги та авторського права!

«Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості…»

/Повість минулих літ

В 1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО , в Парижі обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже 23 квітняпомерлиСервантес, Шекспір і де ля Вега, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Цього днянародилисяМоріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник.
Нині Всесвітній день книги й авторського права святкуютьу 190 країнах світу. Саме 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, відбуваєтьсяпроголошення Всесвітньої столиці книги, проводяться виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.

Трохи історії

Хороша книга - це дарунок, заповіданий автором людському роду.
Аддісон Д.
Традиція святкування Дня книжки народилася в Іспанії у Каталонії. Тут 23 квітня на День Юрія,уже понад 80 років існує традиціядарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерті Сервантеса, автора книги “Дон-Кіхот”. На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом - безперервного читанням "Дон Кіхота". Читці змінюють один одного протягом48 годин.


https://www.youtube.com/watch?v=liGzMLrOTx4

Кiлькiсть переглядiв: 145

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.